Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ουίσκι.

Μαζί με το καλοκαίρι αποχαιρετήσαμε τα ψηλά ποτήρια, τους χυμούς, τα καλαμάκια και τα κοκτέιλ. Με τα πρώτα κρύα ο σωστός ο άντρας πίνει το ποτό του straight με πάγο. Και όταν ακούς straight το πρώτο ποτό που σου έρχεται στο μυαλό πρέπει να είναι το ουίσκι. Και μάλιστα όχι οποιοδήποτε ουίσκι, αλλά εκείνο που όταν βρεθεί σε χαμηλό ποτήρι (με ή χωρίς πάγο) αναδίδει όλα τα αρώματα που αποκομίζει από τις παρυφές των Higllands της Σκοτίας.
Το Single Malt Scotch Whisky σημαίνει τέσσερα πράγματα. Πρώτων, οτι έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στο ίδιο ακριβώς αποστακτήριο (single). Δεύτερον οτι έχει χρησιμοποιηθεί ένα είδος ειδικού σιταριού στην απόσταξη (malt). Τρίτων οτι η απόσταξη έγινε στη Σκοτία, οπού το ουίσκι έμεινε τουλάχιστον τρία χρόνια να ωριμάσει σε βαρέλια από οξιά (scotch). Και τέταρτον, οτι είναι 100% αυθεντικό ουίσκι.
Το όνομα: Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό απ' όσο νομίζεις. Δεν είναι μια μάχη ανάμεσα στο "ένδεκα" και το "έντεκα". Το αν η λέξη whisky χρειάζεται και ένα ''e'' είναι μια βεντέτα που κρατάει από το 16ο αιώνα, όταν διάφορες φυλές της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν να εκμοντερνίσουν την κέλτικη ονομασία που είχε (uisce beatha στα irish gaelic και uisge gaelic στα schottish gaelic) και η οποία σήμαινε "νερό της ζωής". Σε Σκοτία, Ουαλία, Καναδά και Ιαπωνία το γράφουν whisky. Στην Ιρλανδία και την Αμερική το γράφουν whiskey. Το μοναδικό ουίσκι που έχει και δική του ονομασία είναι το σκοτσέζικο, το οποίο σε ολόκληρη την υφήλιο αναφέρεται ως ''scotch''.

X.X.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου